lnn score

11

/ 604250
By nos.nl -- 2018.11.08. 06:57 in category ( 0)

Wekdienst 8/11: tegenstander Timmermans gekozen en nieuwe torenspits Weesp

Goedemorgen! De grootste fractie in het Europees Parlement, waar ook het CDA in zit, kiest een nieuwe voorzitter. En de Laurentiuskerk in Weesp krijgt een nieuwe torenspits.

Het blijft droog en de zon krijgt steeds meer ruimte. Het wordt vanmiddag 12 of 13 graden. Morgen is er meer bewolking, maar blijft het droog. In het weekend is het vaak nat en waait het flink.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

De Europese Volkspartij, de grootste fractie in het Europees Parlement, kiest een nieuwe voorzitter. Die christen-democraat gaat het bij de Europese verkiezingen in mei opnemen tegen sociaal-democraat Frans Timmermans in de strijd om het voorzitterschap van de Europese Commissie. De rechter doet uitspraak tegen een Tilburgse politieagent die informatie zou hebben doorgespeeld aan criminelen. Tegen de agent is tien dagen cel en een taakstraf van 240 uur geëist. En de Laurentiuskerk in Weesp krijgt een nieuwe torenspits. Twee jaar geleden brandde die kerktoren volledig af.

Wat heb je gemist?

Een half jaar na het kabinetsbesluit om de gaskraan dicht te draaien, hebben Groningers weinig vertrouwen in het nieuwe beleid. Ze twijfelen aan de goede bedoelingen van de Rijksoverheid, blijkt uit de gezondheidsmonitor van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze denken dat er verborgen agenda's zijn, zoals het doelbewust vertragen van de aanpak, of dat beleidsmaatregelen dingen mooier voorstellen dan ze zijn. Sinds 2016 wordt onderzocht hoe het met de gezondheid, het veiligheidsgevoel en het toekomstperspectief van de Groningers gaat.

Ander nieuws uit de nacht:

Witte Huis doet verslaggever CNN in de ban na botsing met Trump: Jim Acosta en Trump kregen het aan de stok over opmerkingen van de president over migranten die naar de VS onderweg zijn. Oud-president Ecuador wordt vervolgd voor mislukte ontvoering: volgens de rechter was Rafael Correa het brein achter een poging om in 2012 oppositiepoliticus Fernando Balda te ontvoeren. Burgemeester Warschau verbiedt 'agressief nationalistische' mars: de burgemeester vreest voor geweld tijdens de optocht op de Poolse onafhankelijkheidsdag, aanstaande zondag.

En dan nog even dit:

Op het Indonesische deel van het eiland Borneo is vermoedelijk de oudste grottekening van een dier gevonden. In het wetenschappelijke tijdschrift Nature staat dat de tekening volgens onderzoekers minstens 40.000 jaar oud is. De schildering is gevonden op Oost-Kalimantan, waar duizenden prehistorische handafdrukken, tekeningen en symbolen zijn gevonden in grotten. De onderzoekers denken dat het afgebeelde dier een banteng is, een wild rund dat daar nog steeds voorkomt.

Fijne dag! ...
Lees meer: nos.nl - Thursday, 8 November
Gerelateerd Nieuws Wekdienst 8/11: tegenstander Timmermans gekozen en nieuwe torenspits Weesp