lnn score

88

/ 606105
By HET LAATSTE NIEUWS -- 2018.11.09. 09:00 in category ( 2)

Brexit: de Londense City zet zich schrap

Donderdag 4 oktober

De Britse kranten openen met foto’s van een raar dansje dat premier Theresa May liet voorafgaan aan haar speech op het jaarcongres van haar Conservative Party. Voor even praat niemand over Mays problemen om een brexitdeal met Brussel te sluiten, noch over de ambities van Boris Johnson om haar van de troon te stoten.  

Zelf zit ik met wat andere correspondenten bij een grote Britse bank die ons op achtergrondbasis bijpraat over de fusie- en overnamemarkt. Het is druk, krijgen we te horen. Op de Britse markt was er sinds 2015 niet zoveel activiteit.

Maar de brexit is ook hier nooit ver weg. ‘Partijen denken dat het pond laag staat en dat het dus een goed moment is om te kopen’, zegt een bankier. ‘Maar als er geen deal komt, dan kan de Britse munt nog weleens verder zakken.’

Maandag 8 oktober

De zorgen over de gevolgen van de brexit zijn op het hoogste punt sinds het referendum van 2016, zo blijkt uit het nieuwste kwartaalonderzoek van consultantcy Deloitte onder 95 cfo’s van Britse bedrijven, waarvan 18 uit de FTSE-100. ‘De moeizame onderhandelingen en de speculatie over een Brits vertrek zonder deal drukken het sentiment’, staat in het rapport.

Een bankier wijst mij op problemen met obligaties van Europese banken die in ponden genoteerd staan en die in aandelen kunnen worden omgezet. Volgens EU-regels mag het geld dat daarmee is opgehaald bij het eigen vermogen worden opgeteld. Maar als er geen brexitdeal komt en er dus niets is afgesproken over deze obligaties, dan mag dat straks niet meer. 

Nederlandse banken hebben deze obligaties niet, zegt de bankier tegen mij, maar Portugese banken bijvoorbeeld wel. ‘Die kunnen door hun kapitaalratio’s zakken.’

Dinsdag 9 oktober

‘In tegenstelling tot andere delen van het bedrijf, denk ik dat de brexit voor ons niet zo verontrustend is.’ Met die woorden opent ceo Chris Willcox een mediabijeenkomst van de fondsbeheerdivisie van JPMorgan.

Hoofdstrateeg
Karen Ward laat in haar praatje weten er nog steeds van uit te gaan dat er een ‘relatief zachte brexit’ komt. Ook gelooft ze in de toekomst van de City: ‘Dit is een ecosysteem dat profiteert van zijn schaalgrootte. Als dat fragmenteert, zullen de kosten van kapitaal voor het Europese bedrijfsleven toenemen.’

Brexitwaarschuwingen betreffen meestal de financiële instellingen in de City. Maar de Bank of England draait het vandaag eens om: de EU moet snel in actie komen, anders heeft het straks geen toegang meer tot Britse clearing-activiteiten, wat tot chaos kan leiden voor contracten ter waarde van 69.000 miljard pond.

Woensdag 10 oktober

Parlementslid Nicky Morgan wil graag een onderzoek naar de rol van hedgefondsen en opiniepeilers tijdens het brexitreferendum van 23 juni 2016. Hedgefondsen hadden toen exitpolls besteld om aan de hand daarvan posities in te nemen. Er zijn zorgen over manipulatie. 

Dat gevoel wordt gevoed door een opmerking van de eurosceptische politicus Nigel Farage. Net nadat de stembussen dicht waren, zei Farage dat hij na een belrondje langs vrienden in de City concludeerde dat de brexit het net niet gehaald heeft, terwijl later duidelijk werd dat de brexitstem wel gewonnen had. Het pond steeg destijds op Farages woorden, om hard te

dalen toen de echte uitslag duidelijk werd. Hebben de hedgefondsen, met hulp van Farage, het pond eerst omhoog gepraat om via shortposities dubbel te kunnen profiteren van de val die volgde? 

Maandag 15 oktober

Jordan Rochester, valutastrateeg van Nomura in Londen, gaat in een marktanalyse in op de moeizame aanloop naar de brexittop in Brussel die voor woensdag en donderdag gepland staat. 

Op zondag vond lastminuteoverleg plaats in Brussel, maar de gesprekken liepen opnieuw spaak op de vraag hoe grenscontroles op het Ierse eiland te voorkomen. Rochester spreekt van ‘een terugslag, maar geen fatale stoot’. Hij denkt dat de Britse regering nog steeds druk is met het vinden van een balans tussen wat in Brussel haalbaar is en hoe het in eigen land te verkopen.

Het pond is wat teruggevallen op het nieuws, maar Rochester had een grotere daling voorzien. Dat dit uitbleef wijt hij aan het feit ‘dat de markt overall al short zit’. 

Dinsdag 16 oktober

De Britse minister van financiën Philip Hammond spreekt tijdens een diner van de Investment Association, de brancheclub voor Britse fondsmanagers. Hammond, die de brexit maar niets vindt, laat weten te zullen vechten voor de industrie, die in het Verenigd Koninkrijk 100.000 medewerkers telt en 5 miljard pond per jaar aan de schatkist afdraagt. 

Net als Ward van JPMorgan en de Bank of England met de waarschuwing over clearing, gaat Hammond ervan uit dat de EU-lidstaten inzien dat het ook in hun belang is de City mee te nemen in een brexitdeal. ‘Zo’n 35% van het belegd vermogen in de EU wordt beheerd vanuit het Verenigd Koninkrijk, tweemaal zo veel als in welke andere lidstaat dan ook.’

Vrijdag 19 oktober

Wat iedereen zag aankomen, is ook gebeurd: de top in Brussel heeft een brexitdeal niet dichterbij gebracht. Er is gesproken over verlenging van de transitieperiode die moet ingaan na de brexitdag. Premier May wijst het niet af, maar de brexitfans in haar land willen niets weten van nog meer uitstel.

In de tussentijd laat de London Stock Exchange zien dat het vertrouwen houdt in de City. Het bedrijf bouwt voor 438 miljoen euro zijn belang in London Clearing House uit tot 80 procent.

Het is een opmerkelijke transactie, nu analisten van UBS nog niet zo lang geleden aangaven dat het London Clearing House wel eens een kwart van zijn business kan verliezen doordat de EU na de brexit wil dat clearing in euro’s uit Londen verdwijnt.

  ...
Lees meer: HET LAATSTE NIEUWS - Friday, 9 November
Gerelateerd Nieuws Brexit: de Londense City zet zich schrap